søndag den 5. november 2017

Montering af dyr

Jeg havde et mål da vi var i Skagen - jeg skulle have monteret en del af de dyr jeg har hæklet, og måske få lavet den lyserøde bamse færdig.

Mandag aften før Robinson blev alle delene til dyrene fundet frem, og så var jeg klar.


Det jeg skal have monteret er dyr fra Edwards Menageri - det var mest nogle kits jeg havde hæklet. Dyrene er hæklet i DK fra Toft. (Jeg er lidt afhængig af deres hjemmeside - her er den nye og den gamle

Jeg har lavet en del af disse dyr, og da de ligner hinanden i opbygningen er jeg efterhånden ekspert i monteringen. Denne gang skal jeg have monteret en kænguru, et rensdyr og en alpaka.

Alle delene er hæklet, og der er fyldt de steder der skal fyldes.

Først samles hovedet og kroppen. Nogle gange skal der vurderes, hvad der er mave og ryg på kroppen, og hvad der er op og ned på hovedet.


Jeg starter med at hæfte hovedet fast fire steder, så det holdes på plads inden jeg syer hele vejen rundt. Jeg syer hovedet fast med enden fra kroppen - jeg hæfter den først. Jeg fjerner først markeringen af omgangene,  når jeg har samlet hoved og krop.

Så har alle tre dyr fået samlet hoved og krop.


Så er det tid til armene. Jeg starter med at sy en arm på først. Jeg syer armene fast en omgang under der, hvor hovedet er syet på.


Når den ene arm er syet fast, så bruger jeg to lange nåle til at placere den anden arm. Jeg stikker en nål lige igennem kroppen på siden af den arm der er syet fast, så har jeg placeringen af den anden arm. På den måde er jeg er sikker på at de to arme kommer til at sidde ens. Jeg bruger igen enden fra da jeg hæklede til at sy med.

Her har alle tre dyr fået arme.


Så er turen kommet til benene. I det her tilfælde skal dyrene kunne side, derfor placeres benene lidt skråt på kroppens bund.


Jeg sætter begge ben fast med nåle og tjekker at dyret kan sidde.


Igen kan jeg godt finde på at bruge de lange nåle til at sikre at benene sidder ens. Så sys benene fast - igen med enden fra hækling. I følge opskrifterne laves arme og ben ofte ens. Hvis det er tilfældet, så forsøger jeg at vælge de mindste til arme og de største til ben. Der vil nemlig altid være en lille forskel når de er stoppet og færdig. Dyrene har kun fyld i hænder og fødder, ikke ben og arme.

Nu sidder de tre dyr med arme og ben.


Når arme og ben er syet på kommer tiden til ting som øre, hale, gevir, pung og andre kendetegn. Til allersidst syr jeg øjnene.

Når ørerne skal sættes på er det en god ide at bruge nåle, og se at der kommer det rigtige udtryk på dyret.

Her får kænguruen sat sine lange øre på.


Rensdyret skal have små ører og gevir. Begge dele er sat på med nåle først for at se om det ser rigtigt ud.


Alpakaen skal have lidt mindre øre.


Igen kan der bruges lange nåle for at sikre en ens placering på begge sider af hovedet.

Her sidder de tre dyr nu med øre og gevirer.


Så er der tid til haler og hvad der ellers er.

Her kænguruen der skal have hale med fyld og pungen syet på. Det er vigtigt med så stor en hale at tjekke om dyret kan sidde, når halen er sat på.


Rensdyret og alpakaen har nogle små haler der ikke skal fyld i.


Efter de sidste detaljer er syet på, skal der sys øjne. Det er bare en sort tråd der sys nogle gange over det sted, hvor øjet skal være.

Kænguruen er nu helt færdig.


Det samme gælder for rensdyret.


Alpakaen har ikke fået øjne endnu. Det er fordi den skal have "pels" hæklet på - så den er ikke helt færdig, men klar til pelsen.


Her ses de tre dyr forfra, som det ses er der både lighedspunkter, men også forskelligheder på dem.


Det samme når de ses bagfra.


Nu er de to af dyrene helt færdig og det tredje klar til pels.


Den lyserøde bamse må så vente til en anden dag.